Kynologisch Advies
Voor meer plezier met een hond

Coprofagie (poep eten)

We gaan het hebben over een minder leuk aspect aan het hebben van honden, coprofagie of te wel poep eten. Iedere eigenaar wil voorkomen dat zijn hond de eigen ontlasting of andermans ontlasting/uitwerpselen op eet. Het is een gewoonte die ons vaak laat gruwelen. Toch zijn er flink wat honden die dit gedrag vertonen en per hond verschilt de voorkeur: eigen poep, poep van andere honden, kattenpoep, paardenpoep, vogelpoep. De vraag is: waarom eten honden poep? Kan het kwaad? En wat kun je eraan doen?

In 2005 heeft de Universiteit van Wageningen een onderzoek* gedaan naar coprofagie bij honden. 2690 hondeneigenaren hebben een vragenlijst ingevuld. In dit onderzoek is een onderscheid gemaakt tussen het eten van de eigen ontlasting, het eten van ontlasting van andere honden en het eten van ontlasting van andere dieren. 93,9% van de honden doet aan coprofagie en slechts 6% (=165 dieren) eet geen enkele soort ontlasting. Maar deze uitkomst is niet representatief omdat juist de eigenaren van honden die poep eten aan dit onderzoek hebben mee gedaan.

De verdeling in de honden die coprofagie vertoonden was als volgt:

In een enkel geval kan de oorzaak van coprofagie een medische achtergrond hebben. Als honden plotseling last krijgen van coprofagie dan kan het volgens de dierenarts van de Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht duiden op een medische oorzaak. Denk hierbij aan maagdarmproblemen of een alvleesklierafwijking. Gaat de hond dus plotseling poep eten, raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Over het algemeen is coprofagie een gedragsprobleem, veroorzaakt door aangeleerd gedrag,  verveling, frustratie, stress, of gewoon omdat het lekker is…

Tijdens de lactatie periode wordt de ontlasting van de pups door de moeder opgegeten. Vanuit haar instinct houdt de teef het nest schoon, zodat er minder kans is dat andere roofdieren geattendeerd worden op het nest. Dit gedrag kan door de pups van hun moeder gekopieerd worden. Het is als fokker dus verstandig om de ontlasting van de pups zelf op te ruimen zodra de pups hun ogen open hebben, om dit kopieer gedrag te voorkomen.

Ook honden die zich vervelen kunnen poep gaan eten, dit is simpel op te lossen door de hond meer uitdagende activiteiten  te geven zoals allerlei zoek- en apporteerspelletjes. Sommige honden eten alleen poep wanneer hun eigenaar erbij is. Dit is vaak een manier van aandacht vragen, want ook al wordt de hond hiervoor gecorrigeerd, negatieve aandacht is ook aandacht!

Coprofagie is namelijk niet zonder risico!
Ontlasting bestaat uit onverteerde voedingsbestanddelen en bacteriën. De meeste bacteriën zijn onschuldig, maar er kunnen ook gevaarlijke aspecten aan het eten van ontlasting zitten.

  • Ziekmakende bacteriën, zoals Salmonella, Campylobacter, Clostridium, Neospora
  • Resistente bacteriën ESBL, dit is een enzym dat ervoor zorgt dat de normale antibiotica bacteriën niet meer kunnen doden
  • Virussen
  • Parasieten zoals Giardia, maag-darm wormen en brillendoosjesgist (in ontlasting van knaagdieren)
  • Restanten van medicijnen, zoals bv. Ivermectine (ontwormings middel voor het paard en schaap)
  • Restanten van drugs (menselijke ontlasting)

In alle gevallen is voorkomen de beste oplossing!
Ruim de ontlasting van de hond op.
Laat de hond niet uit op plekken waar veel ontlasting ligt.
Hou de hond tijdens de wandeling actief door hem oefeningen en spelletjes aan te bieden.
Bovenstaande is makkelijker gezegd dan gedaan, dus laat u hierbij eventueel adviseren door een gedragsdeskundige.

(Onderzoek: Coprofagie bij Honden)

Zie ook: Coprofagie uitleg door een dierenarts