Kynologisch Advies
Voor meer plezier met een hond

Grasaren

Zo gauw het gras gaat bloeien ontstaan er grasaren omdat aren nu eenmaal een gedeelte van de groeiwijze van grassoorten is. Omdat gras overal te vinden is waar we de hond uitlaten krijgen we in de zomer veelvuldig met grasaren te maken Maar onschuldig zijn deze grasaren niet. Honden kunnen er ernstige hinder van ondervinden en een hoop problemen veroorzaken. Door het lopen in het gras breekt een grasaar af en door de scherpe punt en de weerhaakjes aan deze grasaar kruipt hij in de vacht van de hond en kan hij makkelijk de huid binnendringen. Maar ook het binnendringen van het oor, oog of de luchtwegen is geen zeldzaamheid.

Vanwege de weerhaakjes op de grasaar kruipt deze steeds verder het lichaam binnen. Afhankelijk van de plek waar de grasaar het lichaam binnenkruipt zal de hond gaan reageren. Wanneer de hond plotseling gaat schudden met de kop, knijpen met een oog of gaat niezen moeten we bedacht zijn op een grasaar. Raadpleeg in dit geval direct de dierenarts voor er nog grotere schade ontstaat.

Veelal zien we grasaren de huid binnen dringen tussen de tenen waarop het lichaam reageert met een ontstekingsreactie. De hond zal aanvankelijk aan de poot gaan knagen om te proberen de grasaar te verwijderen, wat vanwege de weerhaakjes niet lukt. De hond kan zelfs kreupel gaan lopen op de poot waar de grasaar is binnen gedrongen. Grasaren hebben de neiging, wanneer ze eenmaal door de huid heen binnen gedrongen zijn, door het lichaam te gaan zwerven met alle gevolgen van dien!

Voorkomen is beter dan genezen, dus check de hond na iedere wandeling op deze vervelende grasaren. Bij langharige honden is het zaak met je honden tussen de vacht te voelen op de aanwezigheid van grasaren. Lukt het niet om een grasaar te verwijderen of bij twijfel over de aanwezigheid van grasaren altijd de dierenarts raadplegen.