Ja, allergieën komen bij veel diersoorten voor, dus ook bij de hond. Er ontstaat een allergische reactie tegen bepaalde stoffen in de omgeving, waar de hond via de huid of middels inademing mee in contact komt.
In het voorjaar vliegt er veel stuifmeel door de lucht, het zogenaamde hooikoorts seizoen. Als honden allergisch reageren tegen dit stuifmeel uit de hooikoorts zich anders dan bij mensen. Daar zie je vooral tranende ogen, een loopneus en veelvuldig niezen. Maar een hond kan, zodra dit seizoen begint, klachten krijgen zoals roodheid, bultjes/korstjes, jeuk (excessief krabben), vachtproblemen (de hond kan zijn haren uittrekken), oor- en huidontstekingen en zelfs maagdarm aandoeningen. Daarnaast ontstaat er vaak irritatie tussen de tenen en van de voetjes. In veel mindere mate komen oogirritaties en soms luchtweg irritaties voor.
Voorkomen van deze allergie is bijna onmogelijk omdat de hond nu eenmaal dagelijks uit gaat. Wel kunnen we de plekken, in het bloeiseizoen van de planten waarvoor de hond allergisch is, proberen te vermijden. Maar helemaal voorkomen kunnen we niet dat de hond in contact komt met de pollen waar hij allergisch voor is.
Na iedere wandeling kunnen we de poten en de vacht van de hond wel met een natte handdoek schoonmaken of afspoelen onder de douche zodat er geen pollen achter blijven die de huid kunnen irriteren.
Daarnaast is het natuurlijk van belang om met de dierenarts te bespreken hoe de hond het beste geholpen kan worden.
Het is aangetoond dat de substitutie van omega-3 voor een deel van de omega-6-vetzuren leidt tot een vermindering van ontsteking die gunstig is bij inflammatoire aandoeningen, waaronder osteo-artritis. Vereiste voor omega 3-vetzuren: 0,5% energie als EPA en DHA (Purina Technical Position Paper over vetzuren voor nutritioneel beheer van ongewenste ontstekingen). Heeft je hond last van een pollen allergie dan is het zaak om te zoeken naar een voeding die deze omega 3-vetzuren heeft.