Kynologisch Advies
Voor meer plezier met een hond

De oudere hond

Als we naar onze pup kijken is het haast niet voor te stellen dat dit hummeltje over een aantal jaren een senior hond zal zijn. Uw hond wordt vanzelf een dagje ouder. Grijze haren rond de snuit en een stijvere gang geven aan dat de hond in een andere levensfase komt. Wanneer de hond 75 tot 80% van de verwachte leeftijd bereikt heeft praten we over een senior hond en in de praktijk is dat, afhankelijk van de grootte van de hond, meestal tussen de 7 en 9  jaar. De gezondheid en de verzorging van de hond kunnen dan wat extra aandacht nodig hebben zodat de hond tot hoge leeftijd een actief en fijn leven behoudt. Hieronder bespreken we graag een aantal punten met u.

Net als bij oudere mensen gaat de lichamelijke conditie van oudere honden achteruit en ontstaan er allerlei zogenaamde ouderdomskwaaltjes. Deze ouderdomskwaaltjes kunnen in meer of mindere mate voor ongemakken zorgen.

Stijvere gewrichten, verminderde bespiering en uithoudingsvermogen

Veel hondeneigenaren gaan hun oudere hond minder beweging geven. Hoewel dit goed bedoeld is, is dit juist de reden waardoor het uithoudingsvermogen en de conditie van de hond achteruit gaat.

Natuurlijk worden de gewrichten bij oudere honden wat stijver en de bespiering wordt minder. Oudere honden kunnen ouderdomsartrose krijgen. De gewrichten worden hierdoor pijnlijk, de hond vindt bewegen minder leuk worden en blijft liever in zijn mand liggen. Maar zoals het bekende spreekwoord al zegt; rust roest! Voor de vorming van een gezond gewrichtsvloeistof is beweging noodzakelijk. Daarnaast kunt u kiezen voor een senior voeding met een combinatie van belangrijke voedingsstoffen, waaronder bijvoorbeeld voldoende omega-3 vetzuren uit vette vis, die uw hond zal helpen gezonde gewrichten te behouden.

Daarnaast ligt door verminderde beweging en daardoor een verminderde verbranding van energie,   overgewicht op de loer bij oudere honden. Zorg ervoor dat uw hond in de juiste lichaamsconditie blijft en pas de hoeveelheid voeding desnoods aan. In seniorenvoeding is al rekening gehouden met verminderde activiteit.

U kunt wat kortere wandelingen met uw hond maken en de frequentie wat verhogen zodat de hond toch voldoende in beweging blijft. Ook zwemmen is een hele goede manier om een oudere hond beweging te geven.

Balans en coördinatie oefeningen zijn ook goed om de bespiering van uw oudere hond zo optimaal mogelijk te houden. U kunt zich over de juiste balans en coördinatie oefeningen voor uw hond laten informeren door een dierfysiotherapeut.

    Verminderde zintuigen

    De zintuiglijke waarneming bij oudere honden gaat achteruit. Het zicht wordt slechter, maar ook het gehoor en het reukvermogen van de hond kunnen achteruit gaan.

    Ouderdomsstaar hoort bij het natuurlijke verouderingsproces van het oog. De lens wordt dan blauwgrijs tot wit en de hond ziet door ‘matglas’ heen. Zolang de hond hier geen hinder van ondervindt hoeft er niet ingegrepen te worden. Mocht de hond hier wel hinder van ondervinden, overleg dan met uw dierenarts wat u hieraan zou kunnen doen.

    Oudere honden kunnen slechter gaan horen of zelfs helemaal doof worden. Dit is iets waar bij het loslopen van de hond tijdens een wandeling rekening gehouden moet worden. Als de hond u niet meer hoort roepen komt hij ook niet. Zorg ervoor dat u uw hond goed in de gaten houdt, zodat u hem eventueel met gebaren naar u toe kunt laten komen.

    De hersencapaciteit van de oudere hond neemt af en honden kunnen tekenen van dementie gaan vertonen. We zien een veranderd slaappatroon: de hond is ’s nachts wakker en doolt door het huis, terwijl hij overdag ligt te slapen. De hond is minder alert en kan ongelukjes krijgen en onzindelijk worden. De hond vraagt minder om aandacht, herkent niet iedereen meer en heeft minder interactie met soortgenoten.

    Uw kunt de hersencapaciteit van uw oudere hond prikkelen door hem hersen- en zoek spelletjes aan te bieden. In de dierenspeciaalzaak zijn veel hersenspelletjes te koop, maar met een beetje creativiteit kunt u zelf ook hersenspelletjes maken. Kies voor een seniorenvoeding met een combinatie van voedingsstoffen die zorgt voor een wetenschappelijk bewezen verbetering van de hersenfunctie als uw oudere hond enkele van de hierboven genoemde symptomen vertoont.

    Over oudere honden is nog veel meer te vertellen dan alleen het bovenstaande. Voor nu laten we het hierbij, maar willen we u nog wel de onderstaande tips geven om uw oudere hond zo’n actief  mogelijk leven te laten leiden en het hem zo aangenaam mogelijk te maken.

    • Zorg voor een zachte, comfortabele ligplaats voor uw oudere hond waar hij lekker uitgestrekt kan liggen.
    • Zorg ervoor dat uw oudere hond niet kan uit glijden op de gladde vloer in uw huis, leg eventueel kleden neer.
    • Geef uw oudere hond voldoende beweging, meer maar kortere wandelingen.
    • Blijf uw hond stimuleren door afwisseling in de wandelingen (verschillende routes)
    • Vervang actieve spelletjes waarbij uw hond veel moet rennen en springen door zoekspelletjes.
    • Besteed veel aandacht aan de uiterlijke conditie van de hond (vacht, nagels en dergelijke).
    • Geef uw oudere hond voeding die is aangepast op zijn leeftijd.
    • Laat de gezondheid van uw hond regelmatig checken door uw dierenarts.