Als de dagen beginnen te lengen en de sneeuw en de kou weer achter ons ligt krijgen we helaas te maken met allerlei hinderlijke parasieten. Hieronder licht ik er één voor je uit, namelijk de teek.
Teken zijn kleine geleedpotige (spinachtige) parasieten die zich ophouden in laag struikgewas, bomen en gras. Ze komen voor over heel de wereld. Wanneer teken u of uw hond opmerken stappen ze makkelijk over en graven hun monddelen in de huid om bloed te zuigen.
Er zijn heel veel verschillende soorten teken, maar de teek die in Nederland het meest voorkomt is de Ixodes Ricinus, ook wel schapen- of hondenteek genoemd.
De beet van een teek is niet pijnlijk en wordt daardoor vaak niet opgemerkt. Wanneer de teek binnen 24 uur verwijderd wordt is de kans dat deze ziekten heeft overgedragen op zijn gastheer klein.
Na 24 uur kan een besmette teek samen met zijn maaginhoud ziekteverwekkers, zoals de Borrelia bacterie, achterlaten in de bloedbaan van zijn gastheer. Er zijn echter ook gevallen bekend waarin de ziekteverwekkers binnen 18 uur al overgedragen werden op de gastheer.
Behalve met Borrelia kan een teek ook besmet zijn met een parasiet die Ehrlichiose veroorzaakt of met een parasiet die Babesiose veroorzaakt. In 2004 zijn er voor het eerst honden in Nederland besmet met Babesiose die nog nooit in het buitenland geweest waren.
Het is dus raadzaam de teek zo snel mogelijk en in ieder geval voordat deze 24 uur vastgezogen zit, te verwijderen. Om de teek te verwijderen verdoven we deze niet. Zouden we de teek wel verdoven met bijvoorbeeld alcohol of olie, dan kan de teek gestrest raken, speeksel en maaginhoud in de bloedbaan van zijn gastheer achterlaten waardoor er juist een infectie kan ontstaan.
Er zijn allerlei handige hulpmiddelen in de handel die kunnen helpen bij het verwijderen van een teek, zoals bijvoorbeeld een tekentang of tekenpincet. Bij het verwijderen dienen we ervoor te zorgen dat we de hele teek verwijderen en dat er geen kopdelen achter blijven. Achtergebleven kopdelen kunnen voor een heftige huidontsteking zorgen.
Voorkomen is beter dan genezen en het is dus verstandig om aan teken preventie te doen. Hiervoor zijn verschillende goed werkende middelen op de markt. Overleg met uw dierenarts wat voor uw hond het beste middel is en volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking nauwkeurig op.
Helaas is het zo dat de meeste preventiemiddelen de teek pas doden nadat hij enige tijd in het lichaam van zijn gastheer vastgezogen zit. Beter zijn dus de middelen die een teek werende werking hebben.
Daarnaast is het verstandig uw hond (en uzelf) dagelijks goed na te kijken op teken. Voel met uw handen door de vacht van de hond ter controle.
Voor u er met u honden op uit trekt kunt u tekenradar raadplegen om te kijken hoeveel teken er zitten in het gebied waar u wilt gaan wandelen.