Kynologisch Advies
Voor meer plezier met een hond

Giardia

Giardia kan de oorzaak zijn van diarree bij de hond. Het is een soort eencellige darmparasiet die kan bewegen, een flagellaat. Giardia is tevens besmettelijk voor mensen, maar de tot nu toe gevonden stammen bij de mens zijn grotendeels anders dan bij de hond. De besmetting vindt plaats na contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren. In de ontlasting van een met giardia besmette gastheer zitten cysten (ingekapseld parasiet stadium). Er zijn slechts enkele cysten nodig om een infectie plaats te laten vinden en bij een giardia besmetting kunnen er wel tot 100.000 cysten per ontlastingsbeurt uitgescheiden worden.

Giardia wordt opgenomen via de bek en reist vervolgens naar de dunne darm. In de dunne darm hecht de parasiet zich aan de darmwand waardoor deze beschadigd wordt. Daarnaast vermenigvuldigt de parasiet zich in de dunne darm heel snel. In het laatste stuk van de darm kapselt de parasiet zich in (cystevorming). Deze cysten worden weer met de ontlasting uitgescheiden. De incubatietijd, dus de tijd tussen de opname en het ontstaan van de ziekteverschijnselen, bedraagt tussen de 5 tot 16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint 7 dagen na de opname en dit vindt gedurende 4 tot 5 weken met tussenpozen plaats. Bij herbesmetting kan de besmettelijke periode echter veel langer duren.

In het cyste stadium is giardia ongevoelig voor de meeste desinfectiemiddelen. Giardia-cysten zijn buiten de darm nog ongeveer een maand besmettelijk. Bij de ideale omstandigheden, een vochtige kou, kan de giardia-cyste zelfs meerdere maanden buiten de darm overleven.

Giardia kan een chronische brijachtige en stinkende diarree veroorzaken. De diarree kan meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig zijn of de hond laat een steeds terugkerende diarree zien. Ondanks behandeling met medicatie of aangepaste voeding treedt er geen verbetering op. Dit gebeurt in het algemeen slechts bij honden met een verminderde darmweerstand (pups, jonge honden, andere darmaandoening of stress). Giardia kan in dit geval de diarree verergeren en chronisch laten worden.

Gezonde dieren hoeven helemaal geen last te hebben van een giardia infectie. Deze dieren kunnen echter wel besmettelijke cysten uitscheiden. De dierenarts kan d.m.v. een ontlasting onderzoek vaststellen of uw dier besmet is met giardia. Het beste is om hiervoor ontlasting van 3 achtereenvolgende dagen te testen, omdat er niet met iedere ontlasting beurt cysten mee hoeven te komen.

Het aantreffen van giardia in verse ontlasting of het hebben van een positieve sneltest is zeker niet altijd de verklaring voor diarreeklachten. Het is belangrijk om ook naar onderliggende oorzaken te kijken. Bij jonge dieren en bij het aantreffen van veel cysten is een gerichte behandeling van giardia belangrijk. Laat u door uw dierenarts adviseren m.b.t. de behandeling van giardia.

Als er meerdere honden (en pups) aanwezig zijn kan de infectiedruk erg hoog zijn. Dan is het in ieder geval verstandig om maatregelen te treffen zodat de infectiedruk omlaag gaat. Om herbesmetting te voorkomen is het verstandig ook alle andere dieren in huis te behandelen tegen giardia. Laat bovendien uw hond uit op een plek waar niet veel andere honden komen en ruim de ontlasting op met een poepzakje. Giardia sterft pas af bij een temperatuur van minstens 70 °C, dus kleedjes waarop uw hond ligt dienen gewassen te worden in de kookwas. Eet- en drinkbakjes van uw hond dient u met kokend water af te wassen. De honden dienen ook regelmatig gewassen te worden. De cysten blijven namelijk in de haren van de hond kleven. Kennels en gladde oppervlakten kunt u reinigen met een dampreiniger, maar laat u door uw dierenarts adviseren over de beste desinfectie van uw kennel.

Een goede hygiëne is in elk huishouden met meerdere honden essentieel!

In alle gevallen is het belangrijk om een zeer licht verteerbare voeding te geven gedurende meerdere maanden. De darmwand wordt aangetast en moet kunnen herstellen. Bovendien zal er meer kans op allergie ontstaan door de aangetaste darm. Eiwitten die normaal gesproken niet door de darm barrière in het lichaam  kunnen komen doen dit nu wel. Mogelijk dient u langdurig een dieet met in stukjes geknipt eiwit (een goed hypo-allergeen dieet) te geven.