Kynologisch Advies
Voor meer plezier met een hond

Hyperthermie (Oververhitting)

Helaas komt hyperthermie, beter bekend als oververhitting, bij honden in de zomer vaak voor. Honden kunnen hun overtollige lichaamswarmte namelijk niet goed kwijt. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt raken via de zweetklieren in hun voetzolen en ze kunnen hijgen, maar hierdoor koelen ze niet gemakkelijk af. Met warm weer heeft onze hond het dan ook gauw warm.

De normale lichaamstemperatuur bij honden ligt tussen de 37,5 en 39 °C. Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt tot boven de 42 °C veranderen de eiwitten en de celstructuren in het bloed zodanig dat het bloed dik en stroperig wordt, waardoor het niet goed meer kan worden rondgepompt door het hart. Honden met een dusdanige oververhitting zullen in coma raken en onherroepelijk sterven.

Deze oververhitting nemen we o.a. vaak waar bij honden die bij temperaturen boven de 20 °C achter gelaten worden in een afgesloten auto, ook al staan er raampjes open. De temperatuur kan binnen in de auto binnen 10 minuten oplopen tot 50 á 60 °C. De hond kan geen kant op in de afgesloten auto en raakt oververhit! Laat je hond bij warm weer dus niet achter in de auto, zelfs niet heel even!

Oververhitting is een spoedgeval dus het is zaak om zo snel mogelijk met de hond naar de dichtstbijzijnde dierenarts te gaan. Voordat je daar aankomt, kun je de hond alvast kletsnat maken waardoor de lichaamstemperatuur van de hond alvast iets omlaag gaat.

Fietsen met de hond bij een temperatuur boven de 18 °C vormt ook een risico! Draven naast de fiets kan leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur bij de hond. Daarnaast zijn de voetzolen van de hond in de zomer, door het afvoeren van de warmte via de zweetkliertjes die daar zitten, altijd een beetje vochtig. Asfalt, beton, zand worden in de zomer snel warm. Bij een buiten temperatuur van 25 °C is de temperatuur van het asfalt 51,6 °C* waardoor er bij de hond, wanneer hij hier met zijn vochtige voetzooltjes over heen loopt  snel blaarvorming kan ontstaan. De voetzolen van de hond kunnen zelfs verbranden. Deze verwondingen zijn zeer pijnlijk en houden dagenlang aan. Ook het strand is daarom op het heetst van de dag geen goede plek voor uw hond omdat heet zand hetzelfde effect heeft.

Vooral oudere honden en pups hebben net als oudere mensen en kinderen meer zorg nodig tijdens warme dagen. Daarnaast lopen honden met een korte neus, zoals Boxers en Bulldogs meer risico op oververhitting.

Het is verstandig om te zorgen voor een  schaduwrijke plek en voldoende vers drinkwater voor uw hond.

Tegenwoordig zijn er een aantal handige cool producten in de handel om u te helpen het uw hond zo aangenaam mogelijk te maken tijdens warme zomerdagen. Vooral oudere honden, pups en de honden met een korte neus kunnen hier veel baat bij hebben.

Maar ook honden die tijdens warm weer vervoert moeten worden in een auto, worden tijdens de autorit op deze manier geholpen hun temperatuur acceptabel te houden! Ondanks een cool product mag u uw hond niet achter laten in een afgesloten auto! Het kan iets langer duren, maar uiteindelijk raakt uw hond ondanks het cool product toch oververhit!

Honden die tijdens warme zomerdagen een (sport)prestatie moeten leveren hebben ook veel baat bij deze cool producten. Het helpt hen na de geleverde prestatie het bloed in hun lichaam weer tot een normale temperatuur terug te brengen. U moet zich wel af vragen of u uw hond op een warme zomerdag mee moet laten doen aan een wedstrijd en niet gewoon rust moet gunnen.

Een paar voorbeelden van cool producten vindt u hier: Ruffwear Swap CoolerQuick Cooler

(Bron: Berens J. – Thermal contact burns from streets and highways. Journal of American Medical Association)