Salmonellose is een besmettelijke darmziekte die wordt veroorzaakt door salmonella bacteriën. Mensen zijn gevoelig voor de salmonellabacterie. Ernstige ziekten veroorzaakt door salmonella bij de mens zijn buiktyfus en paratyfus. Het meest bekend bij de mens is door salmonella veroorzaakte buikgriep-achtige verschijnselen (gastro-enteritis). In Nederland komen er jaarlijks ongeveer 50.000 gevallen van gastro-enteritis veroorzaakt door salmonella bij de mens voor.
Er zijn in totaal meer dan 2700 verschillende typen salmonella bekend. Salmonella is een bacterie die voor kan komen in de darmen van bijvoorbeeld pluimvee, varkens, runderen, reptielen en huisdieren. Ook dierlijke producten, zoals vlees of eieren kunnen hierdoor een bron van salmonella zijn. Omdat salmonella van dieren op mensen overgebracht kan worden hebben we te maken met een zoönose.
Omdat steeds meer honden rauw vlees of rauwe eieren te eten krijgen, ontstaat er ook vaker een salmonella besmetting bij honden. Doorgaans heeft een gezonde volwassen hond geen last van deze bacterie, maar hij kan wel een besmettingsbron voor de mens (zoönose) vormen.
Sommige honden kunnen ziek worden van de salmonella bacterie. De hond is hier gevoeliger voor wanneer de darmflora verstoord is, bv. door medicijn gebruik (antibiotica), door ziekte of door stress. Tijdens dracht, geboorte en zoogperiode kan de weerstand van de teef ook verminderd zijn waardoor een bacteriële besmetting makkelijker kan leiden tot ziekte bij haar, maar ook bij haar pups.
Leeftijd speelt ook een rol. Vooral zeer jonge- en oudere honden zijn gevoeliger omdat zij een onderontwikkeld of verzwakt afweersysteem kunnen hebben. Honden die in een groep gehouden worden, lopen een verhoogd risico op een salmonella infectie (de infectiedruk is hoger).
Symptomen van salmonellose bij de hond zijn:
- Koorts
- Diarree (bloederig of met slijm)
- Braken
- Gewichtsverlies
- Buikpijn
- Anorexia
- Algehele zwakte
- Miskraam of spontane abortus
Ook mensen hebben last van bovenstaande symptomen, maar bij de mens kan ook hoofdpijn, rillingen en spierpijn voorkomen.
Diagnose:
De dierenarts zal een diagnose stellen door vragen te stellen over de voeding, de omstandigheden, de hond, onderzoek van het dier zelf, bloedonderzoek en ontlasting onderzoek.
De meeste honden herstellen binnen 3 weken van een salmonellose, maar kunnen de bacterie nog 1 tot 4 maanden via de ontlasting uitscheiden, en daarmee een risico vormen voor de mensen in hun omgeving.
Voorkomen is beter dan genezen!
Omdat mensen gevoelig zijn voor salmonellose is het noodzakelijk om te zorgen voor een goede hygiëne!
Wil je je hond rauw vlees of rauwe eieren bijvoeren laat dit dan niet te lang staan en bereidt deze maaltijden op een ander oppervlak dan je eigen eten!
Was het gebruikte materiaal en je handen goed af met heet water en zeep! Zorg ervoor dat er geen jonge kinderen of ouderen of mensen met verminderde weerstand in contact komen met honden die rauwe producten krijgen. Is dat niet te voorkomen, laat ze dan goed hun handen wassen. En breng desnoods even de kook over het vlees dan ben je het grootste deel aan schadelijke bacteriën kwijt.
Omdat honden die rauw vlees eten salmonella bacteriën kunnen uitscheiden via de ontlasting is het belangrijk met het opruimen van de ontlasting de nodige hygiëne te waarborgen!
(Bron: Salmonellose bij hond en kat)