V oor veel honden betekenen de warmere temperaturen waterpret. Maar niet iedere hond kan even goed zwemmen, iets om je terdege bewust van te zijn! Daarnaast zijn er rassen waarbij zwemmen sowieso wat minder makkelijk gaat, bijvoorbeeld door hun korte snuit. Maar voor iedere hond is pootje baden aan de waterkant heerlijk. Toch kan er gevaar loeren.
Ieder jaar weer overlijden er enkele honden na het spelen of zwemmen in water waar blauwalg in voorkomt. Blauwalg (ook wel cyanobacteriën genoemd) gedijt het beste in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 °C. Niet alle blauwalgsoorten zijn giftig, maar sommige produceren wel stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Blauwalg geeft vaak een olieachtig blauwgroen laagje op de waterspiegel. Omdat honden tijdens het spelen in het water nog al eens van dit water drinken lopen zij een groot risico de blauwalg binnen te krijgen. Daarnaast likken veel honden na het zwemmen of spelen in het water hun vacht schoon, waardoor ze de blauwalg binnen kunnen krijgen. Symptomen van een blauwalg vergiftiging kunnen zijn: huiduitslag, misselijkheid, braken, diarree en algehele zwakte. In ernstige gevallen kan hevig trillen, stuiptrekkingen, ademhalingsproblemen en verlamming optreden. Soms dus met de dood tot gevolg!
Probeer stilstaand water in de zomer te vermijden als favoriete zwemplek. Zeer licht stromend water is meestal veiliger. Toch is dit nog geen garantie voor een blauwalg- vrije omgeving. Houd de waterspiegel in de gaten en let op waarschuwingsbordjes langs de waterkant die de waterkwaliteit vermelden. De kwaliteit van veel grote zwemwaterplekken staat vermeld op www.zwemwater.nl.
Mocht je het niet vertrouwen nadat je hond gezwommen heeft, raadpleeg dan je dierenarts.