Kynologisch Advies
Voor meer plezier met een hond

Feestdagen Perikelen

In het najaar worden de dagen weer korter en voor we het weten staan de feestdagen weer voor de deur. Dagen vol met gezelligheid, maar tevens dagen die ook gevaren voor onze honden met zich mee kunnen brengen in de vorm van vergiftigingen en/of verwondingen. Er bestaat een ruime variatie aan stoffen die, wanneer ze in bepaalde hoeveelheid door het huisdier opgenomen worden, tot problemen kunnen leiden. Soms wordt het gezien als een dier iets giftigs opeet, maar vaak is daarover weinig bekend. Het dier kan plotseling ziek worden. Vergiftiging kan zich uiten door verschijnselen als braken, diarree, sufheid of neurologische (hersenen en/of zenuw) afwijkingen. We lichten een paar typische vergiftigingen voor je uit die vooral tijdens december een risico vormt:

Chocolade

In chocolade zit theobromine (een methylxanthine), een stof waar honden niet tegen kunnen. Als een hond (teveel) chocolade gegeten heeft kan hij last krijgen van hyperactiviteit, maag-darmklachten, krampen en toevallen. Een enkele keer kan door een hartritmestoornis zelfs plotseling de dood intreden. De hoeveelheid chocolade, waarbij het dier in levensgevaar kan komen is sterk verschillend voor pure chocolade en voor melkchocolade. Het verschilt ook sterk per individuele hond. De richtlijn voor een hond van 10 kilogram is het opnemen van 300 gram melkchocolade of 100 gram pure chocolade om gevaarlijke vergiftigingsverschijnselen te krijgen. Er bestaat geen specifiek antigif. Raadpleeg altijd je dierenarts als je hond chocolade gegeten heeft.

Hulst (Ilex aquifolium)

Om vergiftigingsverschijnselen te krijgen moet de hond flink wat hulst en dan m.n. de bessen van de Hulst opeten. Toch komt deze vergiftiging, die maagklachten veroorzaakt in de decembermaand geregeld voor. De hond produceert een overmatige hoeveelheid speeksel, braakt en raakt aan de diarree. Daarnaast wil hij vaak niet eten. Meestal gaan deze symptomen vanzelf voorbij, maar het is zeker verstandig met je dierenarts te overleggen.

Kerstster (Euphorbia pulcherrima)

Bij het opeten van de Kerstster zullen er over het algemeen klachten ontstaan als een overmatige hoeveelheid speeksel, braken en diarree. Het dier is vaak sloom en wil niet eten. Meestal gaat dit vanzelf over, maar het is zeker verstandig met je dierenarts te overleggen.

Kerstroos (Helleborus niger)

De Kerstroos is flink giftig en bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. Behalve darmklachten kunnen ook hersenverschijnselen optreden, zoals sufheid en verlamming. Bovendien kunnen er hartritmestoornissen optreden. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts wanneer uw hond van een kerstroos gegeten heeft.

Dennennaalden

Dennennaalden zijn giftig voor onze huisdieren. Let op dat de hond (of kat) geen uitgevallen dennennaalden binnen krijgt. Zet daarom de voer en waterbak van uw huisdier niet in de buurt van de kerstboom. Dennennaalden bevatten een harslaagje waardoor ze gemakkelijk in de vacht van de hond kruipen of hun voetzolen binnen dringen. Dennennaalden kunnen een allergische reactie opwekken bij sommige honden, de kop van de hond zwelt dan op en dit is voor de hond erg vervelend. Controleer uw hond daarom dagelijks op dennennaalden.

Kerstballen

Bungelende kerstballen in de boom worden door onze huisdieren vaak als leuk speeltje gezien. De meeste kerstballen bestaan echter uit glas, waardoor deze gevaarlijk zijn wanneer ons huisdier ze naar binnen krijgt omdat dit inwendige verwondingen kan veroorzaken. Daarnaast kunnen de scherven van kapot gevallen kerstballen lelijke verwondingen veroorzaken. Wist u dat er onbreekbare, kunststof kerstballen bestaan die nauwelijks van glazen kerstballen onderscheiden kunnen worden? Misschien een leuk alternatief wanneer uw huisdier de kerstboom niet met rust kan laten.

Engelenhaar

Engelenhaar ziet er leuk uit in de kerstboom of bij de kerststal. Veel huisdieren krijgen echter allergische reacties van engelenhaar, zoals gezwollen lichaamsdelen of benauwdheid. Bij zwelling van de slijmvliezen in de luchtwegen is dit ronduit gevaarlijk voor het huisdier i.v.m. verstikkingsgevaar! Engelenhaar bevat glasvezel wat heel schadelijk is wanneer ons huisdier dit naar binnen krijgt! Neem bij een allergische reactie of het opeten van engelenhaar altijd contact op met de dierenarts!

Lamellen

Deze glimmende sliertjes vormen vaak een uitdaging voor uw huisdier, maar veelal bevatten ze snijdende producten. Wanneer het huisdier deze lamellen binnen krijgt kan dit een darmverstopping worden. Blijf daarom alert, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Vuurwerk

Vooral siervuurwerk is mooi om naar te kijken, maar met knalvuurwerk zijn onze huisdieren een heel stuk minder blij. Is uw hond bang voor vuurwerk houdt u hem de laatste dagen van het jaar dan aangelijnd. Een hond in paniek hoort u niet meer, dus neem vooral geen risico!

Laat uw hond bij voorkeur uit in een rustige omgeving waar de knallen minder hoorbaar zijn en vermijd zo veel mogelijk de plekken waar de jeugd vuurwerk afsteekt.

Laat uw hond tijdens de jaarwisseling niet alleen en creëer een veilige plek voor hem waar hij kan wegkruipen. Doe de gordijnen dicht en zet het geluid van de televisie of de muziek wat harder.

Laat de kat op oudejaarsavond niet buiten, maar zorg dat deze op tijd binnen is om het vuurwerkgeweld in een veilige omgeving door te maken.

Op veel hondenscholen worden er tegenwoordig vuurwerk lezingen en trainingen gegeven. Dit geeft u de handvaten om uw hond goed door de jaarwisseling heen te helpen.

Eventueel kunt u uw hond helpen door hem ondersteunende medicatie te geven. Kies voor een middel waarbij de hond rustiger wordt, maar wel alert blijft en vermijd de zogenaamde ‘tranquilizers’. Door tranquilizers wordt de hond sloom en kan zich niet meer bewegen, maar het geluid dringt nog net zo hard binnen en de angst is net zo hevig of misschien wel heviger.
Laat u vooral adviseren door uw dierenarts in de keuze van de ondersteunende medicatie.

Indien blijkt dat uw hond erg angstig is tijdens de jaarwisseling, kunt u gedragstherapie overwegen. Dit kan lange tijd vergen en daarom is het goed hier al na de jaarwisseling mee te gaan beginnen.

Wanneer u alert blijft dan gaat u samen met uw viervoeters zeker van de feestdagen genieten.

Fijne feestdagen!

(Bron: LICG)