Kynologisch Advies
Voor meer plezier met een hond

Herfstperikelen

De herfst is een tijd vol met mooie kleuren, met paddenstoelen, blaadjes en herfstvruchten die van de bomen vallen. Een tijd om heerlijke lange wandelingen te maken in de natuur. Honden spelen graag met de op de grond gevallen herfst vruchten zoals eikels, kastanjes en dennenappels. Maar dit is niet altijd zonder gevaar zoals u hieronder kunt lezen.

Paddenstoelen

De meeste paddenstoelen, zijn giftig voor de hond. Na het eten van paddenstoelen kan uw hond buikkrampen krijgen, maar ook stuiptrekkingen. Zelfs het overlijden van honden komt na het eten van paddenstoelen voor.

De vliegenzwam is een voorbeeld van een groep paddenstoelen, amanieten genaamd. Zij kenmerken zich door een hoed op een steel. De meeste amanieten zijn giftig door de aanwezigheid van alfa-amanitine en enkele zijn dodelijk giftig voor de hond (maar ook voor de mens) door vergiftiging van de lever. De eerste symptomen zijn hevige buikkrampen, braken en diarree. Deze symptomen treden zes tot twaalf uur na het eten van de paddenstoel op en dit is te laat om de maag van de hond leeg te laten pompen. Deze eerste symptomen verdwijnen na een tijdje en dan treedt de latente fase in. Dit maakt een paddenstoel vergiftiging zo verraderlijk omdat men hierdoor de dierenarts te laat raadpleegt.

Als u het idee heeft dat uw hond van een paddenstoel gegeten heeft raadpleeg dan onmiddellijk de dierenarts en neem als het kan de paddenstoel in kwestie mee waardoor de dierenarts een goede indicatie heeft om welke vergiftiging het hier gaat.

Eikels

In eikels en eikenbladen zitten grote hoeveelheden tannine (looizuur). Groene eikels bevatten het meeste van deze stof. Wanneer de hond veel tannine binnen krijgt, krijgt hij buikpijn, diarree en kan gaan braken. Op de langere termijn kan tannine nierschade en nierfalen veroorzaken. De symptomen die we dan zien zijn veel drinken en veel plassen. Voorkom dus dat uw hond eikels eet! Wanneer de hond eikels gegeten heeft en hij krijgt na de wandeling maag-darmklachten neem dan direct contact op met de dierenarts.

Paardenkastanjes

In Nederland komen naast de tamme kastanje vooral de witte en rode paardenkastanje voor. De paardenkastanjes zijn voor mensen en honden giftig en kunnen buikpijn, braken, diarree, kwijlen en veel drinken veroorzaken. Daarnaast kunnen kastanjes vanwege hun vorm makkelijk in het maag-darmkanaal van de hond blijven steken waardoor ze verstoppingen kunnen veroorzaken. Om deze verstopping te verhelpen moet de hond vaak geopereerd worden door de dierenarts.

Dennenappels

Honden spelen in de herfst graag met dennenappels die op de grond gevallen zijn. De dennenappels op zich zijn niet giftig voor de hond. Maar tijdens het spelen hiermee gebeurt het vaak dat een hond dennenappels inslikt. Ook dennenappels kunnen een verstopping in het maag-darmkanaal van de hond veroorzaken. Ook om deze verstopping te verhelpen moet de hond vaak geopereerd worden door de dierenarts.

Let tijdens een wandeling dus goed op en laat uw hond geen paddenstoelen of herfst vruchten eten!

(Bron: Wikipedia)